7 naturalnych produktów dla zdrowej wątroby

Prawidłowa i zdrowa dieta to gwarancja poprawy naszego zdrowia na wielu poziomach. Dziś skupimy się na 7 produktach, które pomogą przywrócić naszą wątrobę do prawidłowej pracy, a jednocześnie wzbogacą naszą dietę o inne pożyteczne substancje odżywcze. Zaczynajmy!

  1. KURKUMA

zdrowe właściwości kurkumy dla wątroby

To przyprawa w postaci żółtego proszku, którą zapewne każdy z nas posiada w szafce z przyprawami. Jej stosowanie zapewni wątrobie wsparcie w metabolizmie tłuszczy oraz zdolność do szybszej regeneracji tego organu. Ponadto kurkuma obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Kurkumina zawarta w przyprawie przyczynia się do wzmożonego wytwarzania żółci. Produkcja żółci natomiast jest niezbędna aby proces trawienia przebiegał prawidłowo, a zbyt duże obciążanie wątroby np. alkoholem lub tłustymi potrawami może prowadzić do zaburzenia tego procesu.

Najlepszym sposobem na iniekcję kurkumy do organizmu jest rozpuszczenie jej w szklance ciepłej wody i wypicie.

  1. CZOSNEK

czosnek i jego właściwości

Uwalnia on enzymy, które eliminują toksyny oraz redukują poziom złego cholesterolu.

W czosnku znajduje się allicyna. Należy do grupy fitoncydów, jest to substancja wydzielana naturalnie przez rośliny. Posiada ona właściwości bakterio i grzybobójcze. Nieprzyjemny zapach wydobywający się z czosnku po przekrojeniu to właśnie allicyna. Zapach ten chroni czosnek przez szkodnikami oraz wirusami. Oprócz obniżania cholesterolu, allicyna zawarta w czosnku redukuje ciśnienie krwi oraz odkaża drogi oddechowe. Inną formą przyjmowania czosnku jest jego suplementacja. Czosnek w kapsułkach możesz kupić w naszym sklepie tutaj. Innym produktem mocno opartym na czosnku, a co najważniejsze wykonanym z czystych ekologicznie roślin są Krople TODA Heart of Gold.

  1. GREJPFRUT

jak pomaga sok z grejpfruta

Mała szklanka soku dziennie dostarczy dostateczna ilość witaminy C oraz antyoksydantów. Te dwa związki zapewnia wsparcie w metabolizmie tłuszczy. To także kolejny obok buraków produkt o wysoce pozytywnym wpływie na układ krążenia. Grejpfruty zawierają m.in błonnik i przeciwutleniacze (np. karotenoidy). Dzięki tym związkom wzmacniane są ściany naczyń krwionośnych, zmniejszone jest również ryzyko ich zawężania a przede wszystkim oczyszczają je ze złogów, w których zawarty jest cholesterol. Można więc również stwierdzić, że grejpfruty regulują poziom cholesterolu w ciele.

  1. BURAKI

zdrowotny sok z buraków

Buraki zawierają glutation, który wspomaga detoksykacje wątroby i stymuluje jej działanie. Spożywanie może odbywać się w formie soków, sałatek lub na surowo. Inną właściwością pomocniczą soku z buraka jest pomoc w walce z kaszlem, zwalczanie zgagi. Buraki same w sobie spowalniają procesy starzenia oraz mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Spożywanie buraków powoduje wzrost przyswajalności tlenu przez komórki na czym zyskuje nasz układ krwionośny.

Polecane jest ich spożywanie dla osób z nadciśnieniem. W soku z buraka znajdują się azotany (substancje o silnych właściwościach utleniających), które podnoszą stężenie tlenku azotu we krwi, który to z kolei odpowiedzialny jest za regulację ciśnienia. Zarówno surowe jak i ugotowane buraki zawierają wiele witamin, takich jak A,E czy K oraz oczywiście witaminę C, której w surowym warzywie jest około 5mg (porcja 100g).

  1. KARCZOCHY

zdrowotne dzialanie karczochów

Wyciąg z karczocha działa rozkurczająco na mięśnie przewodów żółciowych. Działa żółciotwórczo oraz żółciopędnie i przeciwzapalnie. Usuwa toksyny i metale ciężkie z organizmu. Usuwa wolne rodniki i obniża poziom cholesterolu.

  1. OSTROPEST PLAMISTY

ortopest plamisty

Stosowany również w formie wyciągu. Działa podobnie jak wyciąg z karczocha- żółciopędnie i żółciotwórczo a ponadto wykazuje sie działaniem rozkurczowym i przeciwmiażdżycowym. Zapobiega marskości wątroby i powstawaniu kamieni żółciowych.

  1. WARZYWA LISCIASTE

jak szpinak wplywa na organizm

Zaliczają sie do nich: szpinak, cykoria, rukola. Warzywa te są bogate w chlorofil, który neutralizuje metale ciężkie oraz pestycydy. Chroni wątrobę, oraz stymuluje wytwarzanie żółci oraz pełni funkcje pomocnicza w detoksykacji wątroby. Podobnie jak z burakami możemy je przyjmować do organizmu z formie sałatek, na surowo lub w formie koktajli z ówcześnie zmiksowanymi liśćmi.

 

 

 


Zdjecie naglowka Anna Pelzer z Unsplash