4 suplementy na zdrowe jelita

4 suplementy na zdrowe jelita-lista

Stosowanie naturalnych produktów wspierających jelita jak na przykład warzywa, owoce czy inne produkty roślinne to niewątpliwie dobry krok w kierunku zdrowych i wydajnych jelit. Nie mniej jednak, warto wprowadzić do codziennego stylu życia nieco dodatkowej energii w postaci suplementacji. Nie myślcie jednak o suplementach w kategoriach pejoratywnych, bowiem dobór odpowiedniego suplementu sprawia, że jego rola jest bardzo pozytywna i nie osłabia organizmu jak inne produkty, nasączone masą niepotrzebnej chemii. Produkty jakie przedstawię w dzisiejszym artykule to suplementy naturalne i nieprzetworzone czyli istniejące w takiej postaci, w jakiej naturalnie istnieją.

Chlorofil w płynie

To naturalny barwnik pochodzenia roślinnego, który ma ogromną rolę przy dorastaniu roślin w procesie fotosyntezy. Rola chlorofilu to magazynowanie a zarazem przechwyt energii słonecznej, dzięki której następuje produkcja pokarmu oraz tlen.

Energia słoneczna to w tym przypadku słowo klucz. Główną funkcją chlorofili jest wyłapywanie kwantów światła i przekazywanie ich do dalszych etapów reakcji, gdzie następuje ich spożytkowanie w fotosyntezie.

Brak światła w diecie prowadzi do obniżenia witalności komórek oraz przyspieszenia procesów starzenia.

Stosowanie cukrów, kawy, mięsa czy nabiału zakwasza nasz organizm, co z kolei prowadzi do różnych chorób. Zakwaszenie organizmu prowadzi między innymi do cukrzycy, podniesienia złego cholesterolu, stany zapalne czy nadciśnienie. Wdrożenie do diety chlorofilu utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo zasadową na poziomie około od 7- 7,45pH, które odpowiada wartościom czystej wody oraz krwi czy śliny człowieka.

Zalety dostrzegalne w stosowaniu chlorofilu to między innymi znaczne możliwości detoksacyjne , dezynfekujące oraz zdolność usuwania szkodliwych bakterii. W obrębie jelit zapobiega stanom zapalnym oraz owrzodzeniu błony śluzowej jelit oraz żołądka.

Chlorofil wykazuje również szerokie właściwości oczyszczające, które wpływają na takie układy jak wątroba, krew oraz płyny wewnątrzkomórkowe. Dodatkowo, chlorofil obecny w organizmie przechwytuje z komórek zbędne produkty przemiany materii.

Chlorofil, który polecamy jest produkowany z lucerny siewnej. To roślina o wysokim stężeniu białka wapnia, karotenu oraz witamin z grupy A, D, E oraz K. Ponadto lucerna siewna posiada w sobie niektóry enzymy trawienne, a także zdolność przyswajania składników mineralnych.

Loclo(błonnik)

Błonnik pokarmowy reguluje wchłanianie cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko chorób okładu krążenia. Dodatkowo, obniża stężenie glukozy we krwi, a jego dostarczenie do organizmu sprawia, że przez znaczny czas nie czujemy potrzeby jedzenia.

Błonnik Loclo normalizuje perystaltykę jelit oraz wspomaga w ich regularnemu oczyszczaniu. Loclo zawiera w sobie dwa rodzaje błonnik- rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Te dwa typy działają równie pozytywnie na jelita, jednak działają na różne dolegliwości.

Błonnik rozpuszczalny działa w ten sposób, iż tworzy w jelitach galaretę, która zbiera dużą ilość wody. Błonnik rozpuszczalny pęcznieje w żołądku co z kolei rozciąga jego ściany. Jego obecność w organizmie spowalnia czas w jakim wydalane są resztki pokarmu oraz pomaga oczyszczać układ pokarmowy z metali ciężkich oraz negatywnych produktów przemiany materii.

Błonnik nierozpuszczalny z kolei działa przyspieszająco na perystaltykę jelit, co istotne w jej zaburzeniach -reguluje ją. Nierozpuszczalny błonnik eliminuje zalegające w przewodzie pokarmowym resztki jedzenia. Ponadto nierozpuszczalna wersja zapobiega zaparciom i poprawia pracę jelit na wielu poziomach.

O naturalnych właściwościach Loclo świadczy jego skład, gdzie wyróżnić możemy między innymi:

  • pektyna jabłkowa, która odpowiada za obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Usuwa również toksyny i metale z organizmu.
  • brokuły, które stanowią dobre źródło witaminy C oraz minerałów tj: wapń, potas, selen. Zapobiegają również chorobom serca oraz zaparciom.
  • kurkuma, znana ze świetnych właściwości wspomagających wątrobę, jest również obecna wspierająco w procesie trawienia, niszczy wolne rodniki i normalizuje mikroflorę jelitową.
  • marchew, która jest świetnym źródłem błonnika w formie rozpuszczalnej. Obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a co najważniejsze- to twierdza karotenu, witaminy B6, C, a także żelaza, potasu i kwasu foliowego.

W jednej łyżce Loclo (około 9g) mieści się aż 3,8g błonnika.

Bakterie bifidophilus

To bakterie pałeczkowate zajmujące powierzchnie jelita grubego, których stosowanie powoduje:

  • odnowę flory bakteryjnej w jelitach
  • regulują pracę przewodu pokarmowego
  • normalizują syntezę witaminy K oraz E

Stres lub warunki środowiska, w którym żyjemy mogą zaburzać równowagę mikrobową, co z kolei prowadzi do działań niepożądanych takich jak: biegunka, zaparcia, ogólne bóle brzucha, gazy jelitowe czy zaburzenia trawienia.

Bakterie bifidophilus zwalczają helikobakterie, które przyczyniają się do owrzodzenia na żołądku oraz dwunastnicy.

Suplement Bakterie Bifidophilus zawiera w sobie laktobakterie oraz bifidobakterie. Pierwsze z nich odpowiadają za wytwarzanie witamin, hormonów oraz przetwarzanie niestrawionego pokarmu. Laktobakterie hamują również rozwój mikloflory gnilnej w jelitach.

Z kolei Bifidobakterie wykazują działanie wzmacniające organizm oraz zmniejszają ryzyko zakażeń jelitowych. U kobiet bakterie bifidophilus utrzymują higienę dróg moczowych oraz pochwy.

Witamina D

Jest wchłaniana w konkretnych fragmentach jelita cienkiego, m.in: w jelicie krętym. To jedno z miejsc, gdzie witamina D jest najlepiej wchłaniania a co za tym idzie- organizm czerpie maksimum korzyści z jej dostarczenia. Rolą witaminy D, ważną z punktu widzenia jelit jest maksymalizacja wchłanialności wapnia z dostarczanego pożywienia.

Dzieje się to poprzez wpływ witaminy D na błony kosmków jelitowych, w których następuje zwiększenie przepuszczalności dla jonów, między innymi wapnia. Niedobory poziomu tej witaminy nie tylko zaburzają wchłanianie wapnia ale również powodują hipokalcemie. Ponadto niski poziom witaminy D może prowadzić do zapalenia jelit czy choroby trzustki.

Witamina D powstaje naturalnie w naszym organizmie w wyniku działania energii słonecznej na naszą skórę. Organizm przetwarza wówczas pochodne cholesterolu, a procesy te odbywają się kolejno w skórze, wątrobie i nerkach.