3 Naturalne Suplementy Diety na Wątrobę

Jak wynika z tego artykułu, naszej wątrobie możemy pomagać na kilka sposobów. Oprócz wdrożenia zdrowej diety oraz cyklicznego detoksu, warto zastosować kilka naturalnych suplementów, które pomagają wątrobie.

Ten artykuł zawiera 3 naturalne suplementy diety, które pomagają przywrócić prawidłową pracę wątroby oraz ustabilizować jej wszystkie procesy, dostarczając jej odpowiednich witamin i związków.

Jak lecytyna wpływa na wątrobę?

Skupmy się najpierw na pomocniczych możliwościach lecytyny w obrębie wątroby. Lecytyna zmniejsza otyłość wątroby oraz stabilizuje poziom cholesterolu we krwi a także kwasów tłuszczowych.  Dzięki lecytynie, przemiana tłuszczów przebiega bezpiecznie a procesy utleniania ulegają przyspieszeniu podczas jej zażywania. Bierze udział w procesie przemiany materii, chroni otoczkę mielinową oraz pełni funkcję ochronną ścian żołądka.

Lecytyna to przede wszystkim ważny element budowy komórek organizmu, co sprawia, że w przypadku uszkodzeń w obrębie wątroby, jej odpowiedni poziom w organizmie potrafi odnowić komórki wątroby, a także płuc.

Kolejną jej zaletą w zapewnieniu bezpieczeństwa dla wątroby jest zapobieganie przed rozwojowi nieżytu wątroby(niewydolności) przy spożywaniu nadmiernych ilości alkoholu.

Wraz z lecytyną, w prawidłowej przemianie tłuszczów i cholesterolu bierze również udział cholina, inaczej zwana witaminą B4. Te dwa związki są niezbędne również do wytwarzania hormonów.

Jednak lecytyna nie zapewnia wyłącznie wsparcia dla wątroby. Inne działania lecytyny to między innymi rola substancji odżywczej dla układu nerwowego. Pełni ona około 30%  budowy naszego mózgu. Niedostateczny poziom lecytyny w organizmie możemy odczuć przez uczucie ciągłego zmęczenia, nadpobudliwości a przy znacznym niedoborze możemy również popaść w stany depresyjne.

Oprócz jej pochodzenia w czystej postaci w formie suplementu, lecytyna znajduje się także w żółtkach kurzych jaj, rzepaku, słoneczniku oraz ziarnach soi.

Badania nad lecytynami( jako ogólnej grupie związków organicznych) wykazały, iż lecytyna pochodząca z soi jest korzystniejsza do stosowania niż lecytyna pochodzenia zwierzęcego.

suplement diety lecytyna

Sok aloesowy a wątroba

Działanie aloesu jest wielotorowe i obejmuje pomoc przeciwbakteryjną, przeciwzapalną, przeciwbólową oraz przeciwgrzybiczną. Ważną jego funkcją dla wątroby jest zdolność do obniżania poziomu cholesterolu.

Sok aloesowy wspomaga trawienie oraz stabilizuje i reguluje pracę jelit. Przyjmowanie soku aloesowego oczyszcza cały układ trawienny co z kolei wzmaga przyswajanie wszelkich witamin oraz czerpanie maksymalnych korzyści z dostarczanego do organizmu zdrowego pożywienia.

Sok aloesowy jest na prawdę bogaty w substancje odżywcze bowiem znajduje się ich w nim ponad 200. Stanowią je witaminy A, grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz B12. Sok zawiera 18 aminokwasów, minerały takie jak magnez, cynk czy selen, a także błonnik oraz enzymy.

Spożywanie soku aloesowego niweluje wszelkie problemy z układem trawiennym takie jak wzdęcia, zaparcia czy wrzody.

Sok aloesowy jest również niezwykle pomocny jako preparat przyspieszający gojenie ran, powstałych od oparzeń lub odmrożeń. Ponadto można go stosować jako środek nawilżający i tonizujący skórę. W obu wspomnianych przypadkach, można go stosować zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.

sok aloesowy

Witamina C

To związek, którego właściwości są powszechnie znane. Pomaga ona w wielu procesach co z kolei przekłada się na zapewnienie optymalnej odporności organizmu.

Witamina C uczestniczy w procesach metabolicznych, pełniąc funkcję transportu elektronów. Bierze ona również udział w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych oraz cholesterolu. Jej obecność w organizmie ułatwia produkcję ciał odpornościowych oraz wychwytuje wolne rodniki.  Witamina C pełni również funkcję detoksykacji organizmu.

Witaminę C powinny suplementować osoby szczególnie narażone na wysiłek fizyczny oraz w trakcie diety. Niedobór witaminy C zmniejsza ogólną odporność, prowadzi do zaburzeń metabolizmu tłuszczów, może powodować bóle mięśni oraz prowadzić do niedokrwistości.

Osłabieniu ulegają również naczynia włosowate, a produkcja kolagenu może zostać zaburzona lub zablokowana. Szczególnie dla wątroby ważne jest utrzymywanie prawidłowego poziomu koleganu w organizmie. Dzieje się tak, ponieważ jednym z budulców wątroby są właśnie włókna kolagenowe.

witamina c